Crowdfunding nieuwe zeilen

Scroll naar beneden voor de kleurplaat

Skûtsje Verwisseling is een zeilschip uit 1925 waarmee wij als team fanatiek zeilen. Vroeger werden skûtsjes als vrachtschip gebruikt. Tegenwoordig draait het om de prachtige zeilsport die met deze historische schepen wordt beoefend. Dat doen wij enerzijds met baanwedstrijden in een krachtmeting met ruim 60 andere skûtsjes tijdens de jaarlijkse kampioenschappen IFKS; de Formule 1 voor historische zeilschepen. Anderzijds zeilen wij wedstrijden zoals de Strontrace en de Mattenschippersrace. Hierbij komt het juist aan op fysiek uithoudingsvermogen en oude zeiltechnieken zoals jagen en bomen: wie bezorgt als eerste de vracht via plassen, sloten en kanalen?

Het onderhouden van een historisch schip is kostbaar in tijd en middelen. Na grootschalige projecten waarbij we de romp in 2015/2016 en 2018/2019 in optimale staat gebracht hebben, richten we ons nu op de tuigage. Van het geld wat wij de afgelopen jaren gespaard hebben uit bijdrages van Vrienden en sponsoren, het varen van dagtochten en de contributie van de teamleden, hebben we een nieuwe mast kunnen kopen. De oude mast voldoet niet meer aan de eisen om deel te nemen aan de IFKS. De dispensatie van 5 jaar die daarvoor verleend is, verloopt binnenkort.

Met de komst van de nieuwe mast, die tevens hoger en stijver is, is dit ook het ideale moment om een nieuw grootzeil aan te schaffen wat optimaal hierop aansluit. Hierdoor hopen we de zeileigenschappen van het skûtsje verder te verbeteren.

Van 13 mei t/m 12 juni is er een crowdfunding gehouden. Er zijn tal van activiteiten georganiseerd. O.a. een online pubquiz, bingo en lezing. Speciaal voor kinderen was er een kleurwedstrijd. Als spektakelstuk heeft het Team met Skûtsje Verwisseling de Elfstedentocht gevaren. Uiteindelijk was de campagne een groot succes en werd het streefbedrag van €18.000,- opgehaald.

We hebben veel steun ontvangen tijdens de campagne van de volgende bedrijven die geheel belangeloos prijzen en activiteiten ter beschikking stelden.

En hoewel de kleurwedstrijd afgelopen is, kun je de kleurplaat nog steeds downloaden. Klik op onderstaande afbeelding.

Leuk voor kinderen. Sla deze afbeelding op en print de kleurplaat uit.