Renovaties & Wensen

Met de contributie van leden en donaties van supporters hebben we, sinds Stichting Behoud(en) Zeilvaart eigenaar werd van Skûtsje Verwisseling in 2013, al heel wat renovaties en investeringen gedaan.

We geven graag een inkijkje in wat er in al die jaren is bereikt en welke wensen we nog voor de toekomst hebben.

IJzerwerk bij Knol | december 2018

IJzerwerk

Met een extra lening van de Stichting en donaties van Supporters hebben we Skûtsje Verwisseling in twee grote renovaties aan het ijzerwerk opgeknapt tot een duurzaam, snel en onderhoudsarm wedstrijdschip.


2013 | Verlenging van het schip met 85 cm

Ieder wedstrijdskûtsje heeft andere afmetingen. Om de schepen toch zo goed mogelijk met elkaar te meten, zijn er diverse technische regels opgesteld om ze gelijkwaardig te maken. Eén van die regels is dat hoe groter het skûtsje, hoe meer zeil er gevoerd mag worden. De verlenging betekende dat de Verwisseling ca. 6 m² extra zeil mag voeren.


2018 | Renovatie van dekken, spanten en roef

De staat van de dekken en de opbouw is door de jaren heen een terugkerend probleem gebleken. Door ervoor te kiezen om de dekken grotendeels te vervangen, zijn een aantal slecht bereikbare plekken (bronnen van roest) verdwenen. Tevens is de roef naar voren verplaatst, waardoor meer ruimte op het achterdek is gecreëerd om de grootschoot te bedienen.

Bij de renovatie is ernaar gestreefd om de uitstraling zo origineel mogelijk te houden. Zo zijn alle rondingen behouden en ondanks dat alles gelast is, wordt door middel van geponste stalen strippen het gebruik van klinknagels nagebootst. Bijkomend voordeel is dat het schip nu qua gewicht op haar ijken ligt en dus precies het minimum voorgeschreven gewicht heeft.

Het resultaat: een onderhoudsarm schip met een originele uitstraling.


2023 | Nieuw vlak en plamuur

Een kostbare klus die er in de toekomst aan zit te komen is het vlak. Dit is op een aantal plaatsen slecht (lees: dun). Een laag plamuur, belangrijk voor de gladheid, houdt het schip nu dicht. Vervanging zal echter op den duur nodig zijn.

Houtwerk

2021 | Nieuwe mast

In 2021 hebben we een nieuwe mast besteld. Deze is hoger en stijver. De oude mast moest namelijk vervangen worden omdat deze, zo bleek in 2016 bij een opknapbeurt, hol was in de top. Dit mag officieel niet van de IFKS wedstrijdcommissie. Dankzij vijf jaar dispensatie konden we de afgelopen jaren toch blijven zeilen met deze mast.

Home | Boersma Masten
Een mast in de maak bij Boersma masten

2022 | Nieuwe zwaarden

Hoewel we momenteel nog druk bezig zijn met de diverse onderdelen van het tuigplan, kijken we vooruit naar de toekomst. Want diverse onderdelen aan boord hebben een eindige levensduur. Beide zwaarden zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Ze doen het nog wel, maar daar is het ook wel zo’n beetje mee gezegd. Dus dat wordt het volgende project waar we ons als team voor in gaan zetten.

Zeilen

2021 - 2022 | Nieuw grootzeil, gaffel en mid-weer fok bij de nieuwe mast

Met het realiseren van een nieuwe mast is het mogelijk om ook het zeilplan te optimaliseren. Een nieuw grootzeil en de fok kan daardoor hoger en korter worden, met behoud van het maximale aantal vierkante meters. Deze nieuwe verhouding komt de zeileigenschappen ten goede. Daarnaast heeft het huidige grootzeil, na jaren van intensief gebruik, z’n beste tijd gehad.

Om in wedstrijden maximaal te kunnen presteren is vervanging van het grootzeil zeer wenselijk. Dat wil niet zeggen dat het huidige grootzeil niet meer bruikbaar is. Het is namelijk nog uitermate geschikt om gebruikt te worden tijdens reguliere zeiltochten. Ook voor wedstrijden zoals de Strontrace en Mattenschippersrace is het nog uiterst bruikbaar, aangezien het materiaal daar bijzonder zwaar op de proef wordt gesteld en extra slijt. Iets wat ook van toepassing is op de oude mast.


2023 | Licht- en zwaarweer fok

Om bij alle weertypen van windkracht 1 tot 7 optimaal te kunnen presteren, is het wenselijk om drie fok types te hebben: voor licht weer (1-3 Beaufort), mid weer (3-5 Beaufort) en zwaar weer (5-7 Beaufort). Elke fok heeft eigen unieke eigenschappen qua dikte en vorm van het doek.