12 augustus 2019

IFKS 2019 Heeg

De tweede wedstrijd van de IFKS is op ons thuiswater het Heegermeer. Het waait iets minder dan gisteren, maar nog steeds ruim voldoende. We gaan met vol tuig van start.

Net als gisteren varen we een up- en down-baan die bakboord gerond moet worden. Dus een bovenboei met spreader en twee onderboeien waarvan er iedere keer 1 gerond moet worden.

Onze start is niet heel denderend. We liggen klem achter Blauhus, maar zodra de mogelijkheid zich voordoet klappen we weg over stuurboord, waar we vrije wind hebben. Wanneer we bij de bovenboei aankomen valt de schade mee, we liggen op plek 4.

Foto Astrid Meij

In het voordewindse rak weten we positie te houden en kiezen voor de slag naar de vaargeul als we opnieuw het kruisrak naar de bovenboei ingaan. In dit kruisrak schuift het veld weer wat in elkaar en we zitten de schepen voor ons op de hielen. Toch weet de Raerder Roek ons net voor de bovenboei te passeren. Met het in elkaar schuiven van het veld zit de achtervolging ons op de hielen.

Foto Skydrone Sloten

Terwijl we weer, met de loet erin, naar beneden dient een frontje zich aan boven het wedstrijdveld. Dit zorgt voor wat meer variatie in de wind en dus is het goed zoeken naar de beste plek op het water. In het daaropvolgende kruisrak kiezen we voor de slag langs de Indijk, wat redelijk goed uitpakt. We kunnen onze 5e positie behouden.

Foto Astrid Meij

We gaan nog één keer naar beneden en het front heeft duidelijk z’n invloed op de wind. Vrijwel gelijktijdig met de Westenwind komen we beneden aan, en hoewel zij hun loet verliezen, lukt het ze toch om binnendoor te komen. We vliegen gezamenlijk de bocht uit wat ons een extra plekje kost. Er is wat onduidelijkheid over het recht op ruimte voor de Westenwind, maar de Umpire geeft aan dat er niks aan de hand is.

Foto Skydrone Sloten

Nog een laatste kruisrak te gaan naar de finish en we kiezen weer voor de slag langs de Indijk. Dit lijk aanvankelijk redelijk goed uit te pakken. Er zit wat meer wind dan aan de andere kant van het veld, maar uiteindelijk draait deze tegen en komen we ongunstig uit ten opzichte van de schepen die voor de andere kant gekozen hebben. Uiteindelijk komen we als nummer 10 over de lijn. Hoewel we goed gevaren hebben, liet het geluk het wat afweten. Helaas!

Morgen gaan we op het Slotermeer weer ons best doen om een topprestatie en -klassering neer te zetten.d