11 augustus 2019

IFKS 2019 Stavoren / Fluessen

Vanwege de harde wind, waardoor de eerste wedstrijd bij ­­Hindeloopen op het IJsselmeer werd afgelast, is de wedstrijd bij Stavoren verplaatst naar de Fluessen bij Elahuizen. Ook daar staat een stevige wind, kracht 5, met uitschieters.

Bij het inzeilen kiezen we voor 2 reven in het grootzeil en 1 in de fok. Daarmee verwachten we een mooie balans tussen snelheid en handelbaarheid te hebben. De wedstrijdleiding heeft een gate-baan voor ons klaar gelegd. Na het ronden van de bovenboei gaat het een klein stukje opzij, waarna we voor de wind weer naar beneden varen. Daar ligt een poortje, waarvan we een van de boeien moeten ronden om opnieuw het kruisrak in te gaan.

Bij de start ontstaat een mooi gaatje tussen de Top en Twel en de Westenwind. Goede timing en met snelheid komen we over de lijn. Niemand is te vroeg (en bijna iedereen op tijd), dus de eerste start is succesvol. Het lukt ons om onder de Westenwind vandaan te kruipen en na twee klapjes komen we als vierde aan bij de bovenboei. Maar omdat de nummer 3, Blauhus, ons hindert (stuurboord/bakboord) moeten zij een rondje draaien en schuiven we op naar een derde plek achter de Ora et Labora en de Sterke Jerke.

Foto Astrid Meij

In het voordewindse rak scheuren we, met de loet erin, naar beneden. Er is een kleine voorsprong op de achtervolgers, de Drie Haringen, Westenwind en Gaastmeer. Die zijn druk genoeg met elkaar en de elementen, dus worden we niet afgedekt. Zo slaan we met de top drie een gaatje met de rest van het veld. Aangezien beide andere koplopers net dat beetje harder gaan als wij, lijkt de strijd om de podiumplaatsen redelijk gestreden. De boot en de mensen heel houden en de wedstrijd uitzeilen dus. Een pittige klus, want we hangen er goed in.

Foto Asrid Meij

En dan gaat er in het volgende kruisrak bij de Ora et Labora een bemanningslid overboord. Aanvankelijk lijken ze gewoon door te zeilen. Wij weten met gebaren en geluidsseinen een motorbootje te waarschuwen die de drenkeling oppikt. Uiteindelijk wordt deze later in de wedstrijd weer aan boord gebracht. Dit is volgens ons niet volgens protocol en ze behalen hier indirect een voordeel mee. We tekenen dus protest aan.

We komen uiteindelijk als derde over de finish. Het blijkt vervolgens een interessant protest, maar we worden niet in het gelijk gesteld. Zodoende blijft de uitslag ongewijzigd en worden we achter de Sterke Jerke en Ora et Labora derde. Een mooi begin van deze IFKS.