13 augustus 2022

IFKS Hindeloopen

Dag één van de IFKS.

De eerste dag van de IFKS varen we op het IJsselmeer bij Hindeloopen. Met een lichte wind, kracht 2 later 3 Bft, heeft de wedstrijdleiding een gatebaan voor ons neergelegd. Dus opkruisen naar de bovenboei en via, spreader voor de wind naar beneden waar we kunnen kiezen tussen een stuurboord- en bakboordboei.

Foto: Skydrone Sloten

We hebben een mooie start vlakbij het startschip. Wanneer we een header invaren, kiezen we ervoor om de slag naar stuurboord te nemen. Helaas blijkt dit niet gunstig; de schepen die langer doorvaren over bakboord hebben voordeel van opkomende wind. Zo komen we als achtse aan bij de eerste bovenboei.

Foto: Skydrone Sloten

In het voordewindse rak zetten we de achtervolging in op de koplopers. En met succes; we weten een paar plekken te pakken. De wind is nog steeds gunstig in de bakboordslag en deze keer zullen we hem optimaal benutten. Tegen de tijd dat we weer bij de bovenboei aankomen, knokken we om de vierde plek. Helaas komen we, varend over stuurboord, net niet helemaal voo een bakboordschip langs. Een strafrondje is ons deel.

Foto: Skydrone Sloten

Deze nemen we zodra we vrij kunnen varen en zonder concurrenten te hinderen. Wat rest is het zo snel mogelijk ongedaan maken van de opgelopen " schade". Wederom gaan we voor de bakboord kant van het veld. Inmiddels ligt de finish erin, dus de tijd is beperkt om verder naar voren te komen.

We varen een goed kruisrak en weten op te klimmen naar de vijfde plek tegen de tijd dat we over de finish komen. Naderhand blijkt de nummer vier een DSQ te hebben, dus nemen wij die plek van ze over. Al met al een mooi begin van dit IFKS.

Op een later moment voegen we nog foto's toe aan dit verslag.