20 augustus 2022

IFKS Lemmer Finale

De laatste dag van de IFKS. Hoe zou het aflopen...

Dag zeven van de IFKS en nog één keer wordt het vlammen om dat felgeerde laatste podiumplekje op te eisen. Onder het toeziend oog van de fans op het volgschip en de wal liggen we te dobberen. Er staat geen wind en in plaats van inzetten hijsen we een beetje zeil voor de schaduw.

Maar tegen de tijd dat onze wedstrijd moet beginnen, komt er toch een briesje opzetten. De wedstrijdleiding wacht het nog een kwartiertje langer af, maar dan wordt er een gate-baan klaargelegd.

Helaas zijn we te gretig en daardoor te vroeg bij de lijn. Aangezien dit al vroeg duidelijk is, kiezen we eieren voor ons geld en kunnen daardoor vanuit de tweede lijn aansluiten. We knokken ons in dit eerste kruisrak al weer naar een zevende plek.

Helaas moeten we het, bij deze lichte wind, afleggen in het voordewindse rak. We verliezen een aantal plaatsen, maar weten het weer goed te maken in het kruisrak. Nog steeds zevende dus. Helaas licht de nummer 3 in het klassement nog voor ons, dus we moeten verder naar voren zien te komen.

In ronde nummer 3 weten we een plekje goed te maken. Ook zien we dat de concurrent aan de verkeerde kant van een boeitje dat het wedstrijdveld markeert langs vaart. We roepen protest aan, maar ze draaien geen rondje. De rode vlag gaat in het wand en we knokken verder. Inmiddels zit ook de achtervolger ons op de staart. Dus met z'n drieën strijden we onderling om die felbegeerde podiumplek.

De laatste ronde de gaat in, maar terwijl we ons verder naar voren werken doen de concurrenten dat ook. In het laatste kruisrak naar de finish klappen we met drie schepen op de rand van het wedstrijdveld. De huidige nummer 3 uit het klassement mengt zich ook in dit gevecht, maar lijkt niet helemaal vrij te blijven.

Uiteindelijk komen we als vijfde in een treintje over de finish, achter beide concurrenten. Maar wat gaan we doen met ons protest. Als de huidige nummer 3 een DSQ krijgt, komen we gelijk met de andere concurrent, maar met een beter onderling resultaat. Na teamoverleg besluiten we door te zetten.

In de protestkamer wordt onze zaak snel behandeld. De ander was fout, maar krijgt voor deze overtreding 3 strafpunten. Zo verliezen ze wel hun derde plek, maar blijven 0,1 punt voor ons als vierde. Wij hebben er dus niks mee gewonnen. Maar vanwege het niet vrij blijven in de laatste overstag, staat ze nog een protest te wachten. Dit kan pas behandeld worden als de videobeelden van de umpire beschikbaar zijn en die zijn er pas om 18:00 uur.

Maar die beelden zijn duidelijk, ze krijgen alsnog een DSQ. Voor de zekerheid bellen we nog met de wedstrijdleiding en die kan het bevestigen; we zijn derde geworden! Een oorverdovend gejuich barst los, de vlag gaat in top en we mogen de sluis in! Volgend jaar maken we onze opwachting in de A klasse.