25 september 2023

Nieuwsbrief september 2023

De IFKS ligt inmiddels achter ons. Een spannnend debuut in de A-klasse, maar vooral één waar we meer dan tevreden mee kunnen zijn. Met uiteindelijk een twaalfde plek in het klassement is handhaving een feit en komen we ook volgend jaar op het hoogste niveau uit.

Foto: Thomasvaer Fotografie

De eerste wedstrijd op het IJsselmeer bij Hindeloopen kenmerkt zich door stevige wind, maar vooral golfslag. Na een wedstrijd waarin we vooral de confrontatie met de elementen aan zijn gegaan en verder ons eigen plan trekken, worden we elfde. Een prima begin en dat geeft vertrouwen.

De tweede wedstrijd is wederom op het IJsselmeer, maar nu bij Stavoren. Weinig wind en golfslag maakt dit een compleet andere wedstrijd dan de dag ervoor. Maar door uit de problemen te blijven en te concentreren op onszelf, weten we zelfs een zesde plek te behalen.

Foto: Thomasvaer Fotografie

Op naar het binnenwater en de thuiswedstrijd op het Heegermeer. Ondanks een goede start geven we gedurende de wedstrijd wat plekjes weg aan concurrenten die net wat harder of hoger weten te zeilen. De verschillen zijn klein en zo is een tiende plek ons deel.

Op het Slotermeer kunnen we net wat beter meekomen. Door uit het gedrang te blijven, pakken we een aantal concurrenten. Na het nodige stuivertje wisselen, worden we verdienstelijk achtste.

Foto: Thomasvaer Fotografie

Na de rustdag is het tijd voor het Tjeukemeer. Een matige start en afnemende wind, zorgt ervoor dat we in de achterhoede terechtkomen. De wind zakt er steeds verder uit en de laatste zuchtjes lijken uit alle hoeken te komen. Terwijl de eerste schepen om de tweede boei glijden en de laatsten nog steeds niet bij de eerste zijn, wordt de wedstrijd eruit geschoten.

De eerste wedstrijd in de baai van Lemmer kenmerkt zich door veel uitstel wegens wederom een gebrek aan wind. Eind van de middag waait het eindelijk en pas bij poging drie is er geen algemene valse start. Zes schepen, waaronder wij, zijn vals, moeten de wedstrijd verlaten en krijgen dus een DSQ. Gelukkig blijkt dit onterecht en zo krijgen we het gemiddelde van de eerste vier wedstrijden (een 8,8).

Foto: Thomasvaer Fotografie

De laatste wedstrijd van het kampioenschap lijkt er één met stevige wind te worden. We zijn er klaar voor, maar net voor de start wordt de wedstrijd uitgesteld om het weerfront af te wachten. Wanneer de wind is afgenomen en we alsnog van start gaan, knokken we een wedstrijd lang hevig met de concurrentie. Dit gaat ons niet heel goed af en na rondjes om een boei alsnog te ronden en een straf te nemen, komen we als laatste over de finish.

Voor het klassement heeft dit geen grote gevolgen; we zakken van een tiende naar twaalfde plek. We hebben laten zien dat we op dit niveau al aardig mee kunnen komen. Volgend seizoen is het tijd voor de volgende stap; naar boven!

Inmiddels maken we weer plannen voor de toekomst. Een paar oudgedienden heeft na de IFKS afscheid genomen van het team en dus zijn er vacatures. Dit najaar varen we nog een paar wedstrijden. Lijkt het je leuk om dit aan boord te ervaren? Neem dan contact op!