Onderhoud

Najaar

Elk jaar na de Strontrace in oktober, gaat Skûtsje Verwisseling in de winterslaap. Alle zeilen worden dan opgeslagen in een loods, de mast, giek en het helmhout gaan eraf voor een lakbeurt en alle blokken worden gelakt. Zo had afgelopen jaar teamlid Jelle zijn tuin volgehangen met blokken om te drogen op een mooie zonnige dag. Om het jaar gaan ook de zwaarden eraf voor een onderhoudsbeurt.

Winter

Het grote schilderwerk proberen we meestal ‘s winters te plannen. Dit is in 2019 gebeurd, met het verkrijgen van een nieuw dek en potdek. Het hele schip is toen kaal gehaald en opnieuw in de twee-componenten verf gezet, met een goede opbouw in lagen. Een hele klus waar we de komende jaren van profiteren met minimaal onderhoud/schilderwerk.

Voorjaar

In de laatste week van maart plannen we meestal een optuig weekend / -dag. Uit diverse loodsen wordt het materiaal bijeen vergaard en na een stop bij Reekers watersport voor het roer en de mast, liggen we dan voor de brug in Woudsend om de zeilen aan te slaan. De zeilen mogen elk jaar in de oude garage bij Bote Pietersma aan het plafond hangen.

Met de muts op, een biertje in de hand en de zon aan de horizon, zeilen we met elkaar weer naar Yndyk. Klaar voor een nieuw vaarseizoen!

Zomer

Meestal gaat het schip in de zomer nog een paar dagen op de kant voor het afspuiten van het onderwaterschip zodat het schip tijdens de kampioenschappen zo glad en daarmee zo snel mogelijk is.