13 april 2019

Skûtsjesilen Langwar 2019

Op zaterdag 13 april was het eindelijk zover; de start van het nieuwe zeilseizoen en voor het eerst de resultaten van een winter heel hard klussen zien. Op de Langweerder Wielen wordt het hele weekend gestreden in 4 lengteklasses. Daarnaast is er ook nog een overall-klassement.

Wij komen uit in klasse B die bestaat uit negen schepen en zullen alle wedstrijden een Olympische baan varen. Vijf minuten na ons start ook de D klasse in dezelfde baan, waardoor we met zeventien schepen tegelijk op het wedstrijdwater zijn.

De eerste start op zaterdag komen we mooi weg en strijden met de Jonge Jasper en de Lonneke om de koppositie. Maar omdat er een stevig front overkomt, wordt de wedstrijd stilgelegd. Bij de herstart, als de wind weer wat stabieler is (en we de fok gewisseld en een rif in het grootzeil hebben gezet), gaan we nog maar met 4 schepen van start. We komen tot de tweede plek, achter de Jonge Jasper en voor de Lonneke en de Lege Wolden. Een goed begin.

Foto door Skydrone Sloten

Zaterdagmiddag volgt de tweede wedstrijd. Het waait nog steeds stevig en het weer blijft grillig met zelfs af en toe een vlokje sneeuw. We zijn nog steeds met 4 schepen uit de B klasse die met elkaar de strijd aangaan. We komen deze keer wat minder goed weg bij de start en liggen op de derde plek. Het lukt ons niet om verder op te klimmen en komen dus als derde over de finish. De weergoden trakteerden ons na afloop nog op een fikse hagelbui, waarna we met een zonnetje konden genieten van het havenbier.

Op zondagochtend, na een erg gezellige zaterdagavond, volgt de afsluitende wedstrijd. Wederom een Olympische baan, maar met redelijk stabiele wind en zelfs een lekker zonnetje. Vandaag zijn wel alle schepen van de partij en dus een mooi gevuld wedstrijdveld. We hebben een redelijke start, maar omdat de Lonneke en de Twee Gebroeders van Langweer elkaar stevig in de weg zitten, klimmen we mooi op naar een tweede plek. De Jonge Jasper vaart onbedreigd op kop en wij hebben een mooie buffer tenopzichte van de achtervolgers. Zo worden we wederom tweede en stellen daarmee een tweede plek in onze klasse veilig. In het algemeen klassement worden we uiteindelijk derde; een prachtig begin van het seizoen.

Foto door Skydrone Sloten

Organisatie, vrijwilligers, opstappers en concurrenten bedankt voor een heerlijk weekend! Op Koningsdag komen we weer in actie in en om Blokzijl tijdens de Mattenschippersrace.